Veelgestelde vragen

Hieronder staan veelgestelde vragen van en voor bezoekers van Databank Honden over onze dienstverlening. Door op een vraag hieronder te klikken verschijnt het antwoord. 

Staat uw vraag er niet bij? Neemt u dan contact met ons op via ons contactformulier.

Wachtwoord vergeten

U heeft drie pogingen om uw wachtwoord in te voeren. Daarna wordt uw account uit veiligheidsoverwegingen geblokkeerd. Uw account moet dan handmatig worden gedeblokkeerd door een medewerker van Databank Honden. Dit kan uitsluitend tijdens kantooruren. Indien u uw wachtwoord niet meer zeker weet en al 2 pogingen gedaan heeft kunt u ook een nieuw wachtwoord aanvragen. 

U kunt dit doen door naar het registratiegedeelte te gaan van Databank Honden. U gaat naar de pagina ‘Registreer je hond(en)’ en klikt op de button ‘naar registratiegedeelte’.

In het registratiescherm klikt u op ‘wachtwoord vergeten?’ aan de linkerkant onderaan.
In het scherm ‘Wachtwoord vergeten’ vult u uw emailadres aan waarmee u zich heeft aangemeld. U ontvangt dan binnen enkele minuten een nieuw wachtwoord waarmee u zich kunt aanmelden. Daarna kunt u uw wachtwoord wijzigen. U kunt daarbij niet meer een eerder gebruikt wachtwoord kiezen.

Vragen en antwoorden

 1. Ik heb problemen met het inloggen met mijn toegestuurde wachtwoord. Wat moet ik doen?

  Het wachtwoord dat u automatisch toegestuurd krijgt per mail bij de eerste aanmelding moet u exact zo overnemen. Let u daarbij op het verschil in hoofdletters en kleine letters. Let u ook op het verschil tussen cijfers en letters. Soms kan bv de letter O lijken op het cijfer 0 of andersom.

  U kunt het beste de code knippen en plakken uit uw bevestigingsemail. 

  Let u op dat u daarbij niet de aanhalingstekens " meekopieert. Daardoor krijgt u namelijk een foutmelding. U moet alleen de cijfers en letters meekopieren of invoeren.

  Na de eerste invoer kunt u uw wachtwoord zelf veranderen.

 2. Wat houdt de chip- en registratieverplichting nu precies in?

  De chip- en registratieverplichting voor honden geldt vanaf 1 april 2013 en komt (in het kort) neer op het volgende:

  • Pups geboren vanaf 1 april 2013 moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en binnen 8 weken na de geboorte bij een aangewezen databank worden geregistreerd door de fokker én bij verkoop van de pup binnen twee weken daarna door de pupkoper.
  • Alle honden, ongeacht leeftijd, die vanaf 1 april 2013 worden geïmporteerd, moeten binnen 2 weken worden geregistreerd. Zij moeten al gechipt zijn om Nederland in te mogen. 

  Voor de rest van het leven van de hond moeten alle veranderingen in de geregistreerde gegevens aan de databank worden doorgegeven, zodat de informatie up-to-date blijft. Wie zich niet aan de nieuwe regels houdt, riskeert een boete.

  De registratieplicht geldt niet voor honden van buitenlandse houders die korter dan 3 maanden in Nederland blijven. Hierbij kunt u denken aan houders die in Nederland op vakantie zijn met hun hond. Dit geldt dus niet voor Nederlandse handelaren die honden binnen Nederland brengen en ze vervolgens weer uitvoeren naar andere landen.

 3. Wat gebeurt er met de gegevens die naar de overheid gestuurd worden?

  De databank is verplicht om bepaalde gegevens van de registratie naar het Ministerie van EZ te sturen. Opsporingsinstanties zoals de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) mogen deze gegevens gebruiken om overtredingen op te sporen, zoals illegale hondenhandel. Als er inspecties plaatsvinden zal gelijk gecontroleerd worden op de chip- en registratieverplichting.

  Anderen hebben geen toegang tot de geregistreerde gegevens. Zo kunnen en mogen gemeenten deze gegevens niet gebruiken voor bijvoorbeeld het innen van de hondenbelasting.

  Als u wilt dat de databank het chipnummer van uw hond openstelt, zodat als uw hond zoek raakt, de vinder kan nagaan waar hij thuishoort, dan moet u de databank daar eerst toestemming voor geven. Dit is een aparte dienst die in een  volgende fase aangeboden zal worden.

 4. Moet ik nu ook mijn oudere honden gaan registreren?

  Nee, de verplichting geldt alleen voor pups geboren vanaf 1 april 2013 en voor (oudere) honden die in Nederland geïmporteerd zijn vanaf 1 april 2013.

  Alle andere honden hoeven niet bij de overheid geregistreerd te worden maar het mag natuurlijk wel.
   
  Wij adviseren u uw honden bij Databank Honden aan te melden en de Terug Vind Service te gebruiken. Zo kunnen uw honden als zij vermist worden weer met hun baasje herenigd kunnen worden.

 5. Ik ben vaak met mijn honden in het buitenland. Werkt de Terug Vind Service ook in het buitenland?

  Op dit moment kunnen de gegevens van de eigenaar (mits deze dit zelf geactiveerd heeft) via de pagina 'zoek eigenaar' gevonden worden.
   
  Ook via de overkoepelende zoekwebsite www.chipnummer.nl is de zoekfunctie geactiveerd voor Databank Honden.

  Databank Honden is sinds 2018 ook aangesloten en vindbaar bij de grootste overkoepelende internationale databank Petmaxx (www.petmaxx.com). 

  Daardoor kunnen honden ook makkelijk door de instanties in het buitenland gevonden worden. 

  Het blijft daarnaast raadzaam de hond van een penning te voorzien met daarop uw (internationale) telefoonnummer. 

   

 6. Is er vanwege de verplichting een vaste prijs voor de registratie? Waarom is registratie niet kosteloos?

  Nee, de databanken mogen zelf bepalen welke kosten zij rekenen voor de registratie en het aanpassen van de registratie van uw dier.

  Databank Honden is een ANBI gerelateerde activiteit en heeft geen winstoogmerk. Databank Honden moet wel kosten maken voor het opzetten van de registratie, website, databank, telefonische afhandeling van vragen, enz. én er geldt een verplichte afdracht naar het ministerie voor het onderhoud van de centrale database. Deze kosten moeten wij gedeeltelijk doorberekenen aan onze klanten. Wij houden de kosten wel zo laag mogelijk doordat wij geen winstoogmerk hebben.

 7. Wat kost het om als fokker een pup te registreren bij Databank Honden?

  Databank Honden kent twee tarieven (incl. BTW):

  1. Registratie geboren pups (nest) door fokker: € 2,50 per pup.
  2. Registratie aankoop hond (pup van fokker)/import van een hond en overige diensten: € 3,95 per hond. 

  U betaalt slechts éénmalig per hond-registratie op uw account. Dit is altijd een combinatie van uw account als eigenaar/houder van de hond in combinatie met het chipnummer van de hond. Als u daarna uw hond verkoopt, uw gegevens wijzigen of uw hond komt te overlijden zijn daar geen kosten aan verbonden. U betaalt pas weer indien u een nieuwe hond importeert, een nieuwe pup koopt of een nest fokt en de pups moet registreren.

 8. Wat kost het om als pupkoper een pup te registreren bij Databank Honden?

  Databank Honden kent twee tarieven (incl. BTW):

  1. Registratie geboren pups (nest) door fokker: € 2,50 per pup.
  2. Registratie aankoop hond (pup van fokker)/import van een hond en overige diensten: € 3,95 per hond. 

  U betaalt slechts éénmalig per hond-registratie op uw account. Dit is altijd een combinatie van uw account als eigenaar/houder van de hond in combinatie met het chipnummer van de hond. Als u daarna uw hond verkoopt, uw gegevens wijzigen of uw hond komt te overlijden zijn daar geen kosten aan verbonden. U betaalt pas weer indien u een nieuwe hond importeert, een nieuwe pup koopt of een nest fokt en de pups moet registreren.

 9. Bij het aanmelden van mijn pup wordt gevraagd om een registratiecode. Wat moet ik daarmee doen?

  De registratiecode werd ooit gebruikt voor het ophalen van gegevens. Deze service is per februari 2016 komen te vervallen. U kunt bij de aangifte van uw pup de pagina overslaan met de knop 'ga verder zonder code'.

 10. Kan ik als fokker de registratie van mijn pups bij Databank Honden overslaan als de pupkopers al bekend zijn na het chippen?

  Nee dit mag niet. De wet schrijft voor dat u als fokker altijd uw pups moet registreren. Dit is ook logisch omdat anders niet meer na te gaan is waar de pups vandaan komen.

  Als u uw pups verkoopt aan de pupkoper moet u een bewijs van registratie, bijvoorbeeld de factuur van Databank Honden, laten zien.

  De pupkoper is verplicht om binnen twee weken zijn pup te registreren onder zijn naam en adres. U moet er als fokker aan denken dat u uw honden/pups in de registratie weer meldt als 'verkocht'. Let op: dit is dus niet 'melding intrekken' in het menu! 

 11. Ik ben fokker, wat gebeurt er als de pupkoper de pup niet registreert bij de databank?

  U dient als fokker uw pups te registreren. Zodra u deze verkocht heeft dient u uw pups te melden als verkocht in de databank. De pups staan dan niet meer op uw naam geregistreerd. 

  Als de nieuwe eigenaar geen nieuwe registratie doet op zijn naam is dat strafbaar. Registratie door de houder is wettelijk verplicht.

 12. Ik ben fokker en ik verkoop mijn pups naar het buitenland. Moeten de kopers de hond ook verplicht registreren? Moet ik bij het afmelden aangeven dat de hond naar het buitenland verkocht is?

  Of de koper van de pup zijn hond in het buitenland moet laten registreren, is afhankelijk van de regelgeving van dat land.
  U moet als fokker bij het afmelden van uw registratie aangeven dat de hond naar het buitenland is verkocht, dit heet een exportmelding.
  In de produktlijst bij de registratie in uw account kunt u dit aangeven.

 13. Wanneer moet ik als pupkoper mijn registratie regelen?

  U moet binnen 14 dagen na de aankoop van een pup de registratie op uw naam laten zetten. De fokker of verkoper moet binnen 14 dagen na verkoop in zijn registratie bij de databank aangeven dat de pup verkocht is.

  Bij wijzigingen moet u deze binnen 14 dagen aan de databank doorgeven. Denk aan zaken als verhuizing of een nieuw telefoonnummer, maar ook het verkopen van de hond of als de hond overlijdt of definitief als vermist wordt beschouwd.

 14. Ik heb samen met iemand anders een hond. Bijvoorbeeld: we zijn gescheiden en de hond woont de helft van de tijd bij mij en de andere helft bij mijn ex. Of ik heb een ‘deeltijdhond’ met een ander gezin, de helft van de tijd is de hond bij ons en de andere helft bij hen. Hoe zit dat met de registratie?

  U mag zelf kiezen welke van de beide eigenaars de hond op zijn naam registreert. Een registratie is geen eigendomsbewijs. Het is wel verstandig om afspraken over een dergelijke regeling en dus ook over wie verantwoordelijk is voor de registratie van de hond en het bijhouden daarvan, schriftelijk vast te leggen.

 15. Hoe kan ik controleren of mijn hond goed geregistreerd staat?

  De databank waar u zich aanmeldt is verplicht u een digitaal of schriftelijk registratiebewijs te sturen. Hierop staan de registratiegegevens vermeld.

  Bij Databank Honden ontvangt u een digitale factuur die als registratiebewijs kan dienen. Bewaar dit goed!

  Bij Databank Honden kunt u altijd in uw eigen account inloggen en uw gegevens bekijken en wijzigen. Wijzigen van bestaande gegevens van u en van al door u gemelde honden zijn gratis.

  Als u de Terug Vind Service geactiveerd heeft kunt u ook controleren of uw gegevens die u bij uw Terug Vind Service heeft ingevoerd kloppen. U kunt het chipnummer van uw hond invoeren op de pagina 'Zoek eigenaar' en uw gegevens controleren.  

 16. Moet ik mijn honden registreren bij de databank waar mijn fokker ze geregistreerd heeft?

  Nee, dat is niet verplicht. U kunt uw honden, zowel pups als import, zowel rashond als niet-rashond, altijd bij Databank Honden registreren.

 17. Moet ik al mijn honden bij dezelfde databank registreren?

  Nee, dat is niet verplicht. U kunt uw honden, zowel pups als import, zowel rashond als niet-rashond, altijd bij Databank Honden registreren.

 18. Hoe kan ik aan het chipnummer zien dat een hond een rashond is met een officiële Raad van Beheer-stamboom?

  Alle rashondenpups in Nederland worden door de medewerkers van de Raad van Beheer voorzien van een chip bij de fokker. De Raad van Beheer heeft een eigen chipnummerreeks. Deze begint met 52814. Alle honden met deze reeks als beginnummers zijn door de Raad van Beheer gechipt en in het Nederlands Honden Stamboek (NHSB) geregistreerde rashonden. 

 19. Een rashond is toch al bij de Raad van Beheer geregistreerd in het stamboek. Waarom moet een rashond dan nog een keer geregistreerd worden?

  De extra handelingen voor registratie lijken omslachtig. De Raad van Beheer beschikt immers met het stamboek, het NHSB, al over de chipnummers van alle rashonden en ook over de gegevens van hun eigenaren.
  Het ministerie stelt echter aan een databank in het kader van de verplichte registratie specifieke eisen en het stamboek dient een ander doel.
  De Databank Honden, www.databankhonden.nl, is een databank die aan de in het kader van I&R gestelde eisen voldoet en is dus een aparte databank naast het stamboek.

  We werken voor de rashonden aan een koppeling met de gegevens van de pupaangifte van de fokker. Het is de bedoeling dat de gegevens van de pups dan al vooraf ingevuld staan en de fokker alleen maar de gegevens hoeft te controleren en de aangifte bij de overheid moet bevestigen. Maar dan nog moet de fokker zelf de aangifte via zijn account doen en bevestigen. Dat is wettelijk verplicht. Deze uitbreiding van de dienstverlening vraagt behoorlijk wat aanpassingen in de ICT en volgt in een later stadium.  

 20. Wanneer moet een hond die uit het buitenland komt geregistreerd worden?

  Een hond die uit het buitenland komt, moet al gechipt zijn omdat hij anders de grens niet over mag. Na binnenkomst in Nederland moet hij (vanaf 1 april 2013) binnen 14 dagen geregistreerd worden bij een aangewezen databank op naam van degene (of de organisatie) die de hond geïmporteerd heeft.
  Wordt de hond daarna weer doorverkocht dan moet binnen 14 dagen na verkoop deze registratie gestopt worden en moet de nieuwe koper zijn gegevens binnen 14 dagen bij een aangewezen databank opgeven.

  De registratieplicht geldt niet voor honden van buitenlandse houders die korter dan 3 maanden in Nederland blijven. Hierbij kunt u denken aan houders die in Nederland op vakantie zijn met hun hond. Dit geldt dus niet voor Nederlandse handelaren die honden binnen Nederland brengen en ze vervolgens weer uitvoeren naar andere landen.